levensverzekering voordelen

De 8 Voordelen Van Een Levensverzekering

Er zijn verscheidene mogelijkheden om een levensverzekering af te sluiten. Men kan een tak 21 levensverzekering afsluiten, wat gezien kan worden als een spaarverzekering. Ook is er de mogelijkheid om een tak 23 levensverzekering af te sluiten, wat dan meer gezien kan worden als een beleggingsverzekering. Het grote verschil tussen beide vormen van een levensverzekering is hier het risico. Het is zo dat een tak 21 levensverzekering, een gewaarborgd rendement en/of een gewaarborgd kapitaal biedt. Bij een tak 23 hebben we geen gewaarborgd rendement. Tak 21 is dan vooral geschikt voor de defensieve belegger of spaarder, terwijl tak 23 eerder geschikt is voor de meer dynamische belegger of spaarder, die wat meer risico wenst te nemen.  Het is ook mogelijk om een zogenaamde tak 44 levensverzekering af te sluiten, hier zien we dan een combinatie van de tak 21 en de tak 23. Ook deze formule biedt een potentieel hoger rendement met een hoger risico ten opzichte van de tak 21.

Alle vormen van levensverzekeringen kunnen gebruikt worden om aan successieplanning, pensioensparen of aan langetermijnsparen te doen. Een levensverzekering wordt misschien verkeerd geassocieerd met overlijden. Slechts een beperkt aantal aspecten situeert zich rond het thema overlijden. Een levensverzekering kan voor een groot aantal andere omstandigheden gebruikt worden.

Fiscaal voordeel

Elk financieel of verzekeringsproduct heeft zijn eigen specifieke fiscaliteit. Wanneer we verzekeringsproducten aankopen dienen we meestal rekening te houden met een premietaks. Bij financiële producten hebben we meestal te maken met een beursbelasting. Ook roerende voorheffing zal een deel van het rendement doen slinken. Bij een levensverzekering zijn we vrijgesteld van roerende voorheffing, als we het contract minstens 8 jaar laten lopen. Daarnaast komen pensioensparen en langetermijnsparen in aanmerking voor een belastingsvermindering.

Aanvullend pensioen

Het is mogelijk om via het afsluiten van een levensverzekering, een aanvullend pensioen op te bouwen. Na onze pensionering dienen we het met een stuk minder inkomsten te doen. Het is dan zeker geen slecht idee om te denken aan een aanvullend appeltje voor de dorst. Bij het afsluiten van een levensverzekering kan er daarom gekozen worden om de uitkering te ontvangen in de vorm van een maandelijkse rente, of in de vorm van een eenmalig kapitaal. Je weet natuurlijk nooit op voorhand wanneer je komt te overlijden, om die reden kiezen de meeste mensen voor het eenmalig kapitaal die uitgekeerd wordt op de leeftijd van (meestal) 65 jaar.

 Voordelig beleggen

Je kan een levensverzekering gebruiken om op een voordelige manier te beleggen. Er kan dan gekozen worden tussen een tak 21, 23, 26 of een combinatie van tak 21 en 23 namelijk tak 44.

 

Tak 21

Een tak 21 biedt een gewaarborgde intrestvoet of een gewaarborgd kapitaal. Je maakt ook kans op een mogelijke winstdeelname, wat dan weer afhangt van de resultaten van de verzekeraar.

 

Tak 23

Wanneer we kiezen voor een tak 23 product kunnen we niet rekenen op een gewaarborgde intrestvoet. Het rendement is namelijk afhankelijk van de prestaties van de onderliggende beleggingsfondsen. Hier zijn we vooral onderhevig aan het beursklimaat. Doet de beurs het goed, kunnen we rekenen op een mooi rendement. Zitten de financiële markten even in een dipje, dan kan je evenwel een negatief rendement behalen. Bij een tak 23 ligt het financiële risico volledig bij de verzekeringnemer. Jij beslist zelf hoeveel risico je wenst te nemen. In samenspraak met de verzekeringsmakelaar dient jouw beleggingsprofiel opgesteld te worden. Daaruit kunnen dan voorstellen voortvloeien die aansluiten bij jouw persoonlijk profiel. Tak 23 belegt in fondsen, fondsen bieden een soort gemiddelde van het huidig klimaat. Door regelmatig stortingen te doen, en niet eenmalig een groot bedrag te storten, kan je het klimaatrisico grotendeels beperken door bijvoorbeeld niet op een slecht moment voor 100% in te stappen.

 

Tak 26

Tak 26 is te vergelijken met een kasbon of obligatie. Een tak 26 verzekering heeft namelijk geen verzekerde noch begunstigde. Ze biedt echter wel een zeker rendement voor een bepaalde tijd. Het kapitaal plus de intrest wordt uitbetaald op een vooraf bepaald tijdstip. Een tak 26 product kan zowel interessant zijn voor particulieren als voor vennootschappen. Hoewel de tak 26 vooral populair is bij vennootschappen. Particulieren kunnen een redelijk rendement halen met een zeer veilige belegging. De reden waarom een tak 26 vooral populair is bij vennootschappen is omdat er geen premietaks hoeft betaald te worden op de premies die gestort worden. De premietaks bedraagt 2% en hoewel dit een voordeel bedraagt, helaas moet er dan wel roerende voorheffing betaald worden bij een tak 26 verzekering.

Na het overlijden is het geld onmiddellijk beschikbaar

Wanneer iemand overlijdt worden de rekeningen en die van de echtgenoot geblokkeerd. Vooraleer de rekeningen terug worden vrijgegeven dient de fiscus ofwel de notaris na te gaan of er schulden zijn. Die schulden kunnen zowel fiscaal of sociaal zijn van oorsprong. Dit neemt enige tijd in beslag en zolang dit onderzoek duurt, blijven de rekeningen geblokkeerd. Indien de partner als begunstigde aangeduid wordt bij een levensverzekering is het geld van de verzekering na overlijden sneller beschikbaar. Dat is vooral voordelig wanneer er nog een hypothecaire lening op de woning rust.

Een levensverzekering is een soort testament

Bij het overlijden komt het vermogen niet altijd toe aan de partner. We denken dan vooral aan ongehuwde koppels. Een tak 21 of tak 23 verzekering kan in dit geval zeker een goed alternatief bieden voor een testament. Er kan heel makkelijk een begunstigde aangeduid worden. Dit kan de partner zijn, maar kan ook de kinderen zijn. Daarnaast is dit ook geen definitieve keuze, de begunstigde kan op gelijk welk moment veranderd worden.

Generation skipping

Bij grotere vermogens kunnen successierechten of erfbelasting oplopen tot 27%. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger de tariefschrijven worden en hoe meer erfbelasting er betaald dient te worden. Door het vermogen op te delen over meerdere personen, wordt een groot stuk van het vermogen in lagere belastingschijven belast. Dat kan een grote besparing op vlak van erfbelasting opleveren. Toch kan men ook door een deel van het vermogen via een tak 21 of een tak 23 levensverzekering het vermogen reeds toewijzen aan de kleinkinderen. Op die manier kunnen we aan generation skipping doen of kunnen we een generatie aan erfbelasting vermijden. In normale omstandigheden komt het vermogen toe aan de kinderen, de ouders van de kleinkinderen. Zij zullen op hun beurt erfbelasting betalen op dit verkregen vermogen. Bij het overlijden van de ouders zullen de kleinkinderen, de kinderen van de ouders, hier ook nogmaals erfbelasting betalen. Door gebruik te maken van een levensverzekering kunnen we dus onmiddellijk en zonder erfbelasting, het vermogen overdragen van grootouder naar kleinkind.

Schenking

Een veel gebruikte vorm van successieplanning is schenken, hier betaalt men enkel de schenkbelasting. Schenkbelasting is lager dan erfbelasting. Als schenker wens je natuurlijk wel de nodige zekerheid dat het geschonken goed (roerend, onroerend) wel goed wordt beheerd. Door middel van een gecontroleerde vermogensoverdracht (levensverzekering) is er voldoende controle over het vermogen en kan men zolang men leeft, de controle over het contract en over de begunstigde behouden.

Aanvullende dekking bij overlijden

Het is mogelijk om je partner en uw gezin te beschermen tegen de financiële gevolgen van uw overlijden. Via een levensverzekering is het mogelijk om het opgebouwde vermogen te laten aanvullen met een bepaald bedrag. Dit gaat gepaard met medische goedkeuring en betaling en een risicopremie. Er kan een minimumkapitaal voorzien worden voor de begunstigden. Dit minimumkapitaal staat los van de ontwikkeling op de beurs of van je eigen vermogen. Verder is er ook een procentuele overlijdensdekking mogelijk. Bij het overlijden van de verzekerde wordt het verzekerd bedrag aangevuld met een percentage. Dit kan vooral van belang zijn met het oog op de betaling van de erfbelasting. Ook kan er voorzien worden in een bescherming tegen overlijden als gevolg van een ongeval. De begunstigde kan men zelf kiezen en de dekking kan in de loop van het contract steeds gewijzigd worden.

 


Bronnen:

https://www.vlaanderen.be/algemeen-tarief-in-de-erfbelasting

 

Scroll naar boven